Hoe plaats je een houten gevelbekleding?
Een gevelbekleding in hout kan je laten plaatsen door een vakman of zelf plaatsen. Wij raden steeds aan om dit te laten doen door een vakman, er zijn namelijk een heleboel zaken waarmee je rekening moet houden. Een correcte montage van je houten gevelbekleding is essentieel voor een duurzaam resultaat waar je jarenlang van zal kunnen genieten.
Een van de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden bij de plaatsing is ventilatie. Bij een slecht geventileerde gevelbekleding kan er schimmel ontstaan in de spouw, dit heeft een grote impact op de duurzaamheid van het hout.
Afhankelijk van de houtsoort zullen de planken van je gevelbekleding in bepaalde mate uitzetten of krimpen (1 à 2 millimeter per lopende meter), hiervoor zal je dus een uitzettingsvoeg moeten voorzien. Dit is een extra ruimte tussen de uiteinden van je wandbekleding en de afwerkingslat. Tenslotte is er ook nog de technische uitwerking van de dakrand, ramen, deuren… enzovoort.
Zorg voor voldoende ventilatie
Als eerste zullen de kepers, de houten latten waarop je gevelbekleding gemonteerd wordt, geplaatst moeten worden op je gevel. Voor dit lattenwerk maak je bij voorkeur gebruik van naaldhout met een preventieve beschermingsbehandeling. Wanneer je kiest voor een horizontale gevelbekleding zullen de kepers verticaal geplaatst moeten worden. Wanneer je kiest voor een verticale gevelbekleding, dan zullen de kepers dubbel geplaatst moeten worden. Bij het dubbel lattenwerk moeten eerst de verticale latten voorzien worden en vervolgens de horizontale. In beide gevallen laat je maximaal 40cm tussen elke keper.
Om tijd te besparen en voldoende luchtstroom te garanderen, ontwikkelden wij voor verticale gevelbekleding de VentiWood®-keper. Dit is een innovatieve oplossing die ervoor zorgt dat er lucht kan stromen doorheen de hele lengte van de kepers. Zo maakt vochtophoping en schimmel in de spouw geen kans, bovendien bespaart het je veel montagetijd. Lees er meer over in onze blog over VentiWood®.
Wil je graag je buitenwand isoleren vooraleer je de wandbekleding hierop vastmaakt? Plaats dan eerst de isolatie en monteer vervolgens de kepers op de isolatie. Plaats niet eerst de kepers met daartussen de isolatie want op deze manier zal je spouw niet kunnen ventileren.
Hoe monteer je de gevelbekleding?
Je start steeds ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de grond. Bij een horizontale plaatsing begin je onderaan en is het belangrijk dat de tand, het dunne uitsteeksel waar je de groef van de volgende plank op schuift, altijd naar boven is gericht.
Het vastmaken van je houten planken gebeurt via de tand op iedere keper, doorgaans doet men dit met spijkers of nagels in plaats van vijzen. In sommige gevallen is er een dunne groef (= nagellijn) voorzien op de tand die aangeeft waar je de nagel moet plaatsen. Gebruik voor de vernageling roestvrije nagels die minimum 45mm lang zijn met een kleine kop. We raden ten zeerste af om andere soorten te gebruiken aangezien deze kunnen oxideren wat kan leiden tot vlekken.
Sla de nagels een beetje schuin naar beneden in het hout, let wel op dat je de nagels niet te bruut vastslaat. Dit kan leiden tot verwringing van het hout waardoor er op termijn barsten kunnen ontstaan. Idealiter liggen de koppen van de nagels gelijk met het hout. Wanneer je een hele rij af hebt, kan je beginnen aan de volgende. Je neemt de volgende plank en schuift deze met de groef over de tand van de vorige. Herhaal deze handeling. Aan het uiteinde van je wand kan je uitstekende planken afzagen op de gewenste lengte.
Wanneer je twee kortere planken op elkaar wilt laten aansluiten, zowel bij een horizontale als verticale plaatsing, zaag je ze af in verstek (±30°). Vervolgens plaats je de twee schuin afgezaagde profielen tegen elkaar. Hierdoor zullen de planken niet gaan kromtrekken wanneer het hout uitzet.
Tip : Laat je hout 72 uur op voorhand buiten acclimatiseren, vrij van regen en rechtstreeks zonlicht zodat het zich kan aanpassen aan de omgevingsomstandigheden.
Technische afwerking van je gevelbekleding in hout
Je gevelbekleding in hout mag geen direct contact hebben met andere constructiedelen zoals een andere wand (bv. bij een binnenhoek) of tegen het dak. Dit kan leiden tot opzuiging van het vocht, laat dus steeds een ruimte van ongeveer 15mm tussen. Indien je toch wenst om de gevelbekleding tot volledig tegen het dak of wand te laten komen, dan kan je dit oplossen door middel van een dichtheidsfolie of metalen slabben die in de handel verkrijgbaar zijn.
Extra tips voor een feilloze afwerking:
- Maak gebruik van ons profiel H001 of H002 voor een mooie afwerking van je buitenhoek en binnenhoek (bij horizontale gevelbekleding).
- Voor het afwerken van de kopse kanten of aansluiting op een raam of deurkader kan je gebruikmaken van ons profiel H003.
- Plaats een weerbestendig ventilatierooster bij ventilatie-openingen om te voorkomen dat er insecten of ongedierte in de spouw komen.
Een correcte plaatsing van onze producten. Download hier de montage-instructies:
Algemene montage-instructie gevelbekleding
DownloadBrochure downloaden
Laat je gegevens hier achter en ontvang onmiddellijk de folder-download in je mailbox.
Montage-instructie Woodface®
DownloadBrochure downloaden
Laat je gegevens hier achter en ontvang onmiddellijk de folder-download in je mailbox.
Montage-instructie Neighbours®
DownloadBrochure downloaden
Laat je gegevens hier achter en ontvang onmiddellijk de folder-download in je mailbox.