19/01/2021 - GEVELBEKLEDING PLAATSING HOUT AFWERKING

Waarmee rekening houden bij de keuze van je houten gevelbekleding?

8 Waarmee rekening houden bij de keuze van je houten gevelbekleding

Houtsoort

Afhankelijk van de toepassing wordt hout onderverdeeld in verschillende risicoklassen en duurzaamheidsklassen. Het idee erachter is eenvoudig: binnenschrijnwerk krijgt minder te verduren dan hout dat weer en wind moet doorstaan. Hout voor buitenshuis moet dus duurzamer zijn dan hout dat binnenshuis wordt verwerkt.

Concreet: houten gevelbekleding valt onder risicoklasse 3. Verschillende houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheid komen hiervoor in aanmerking. Zo zijn bijvoorbeeld Afrikaans padoek, Western red cedar en Europees eikenhout ideaal. Ook minder duurzame houtsoorten kunnen na een professionele (hitte)behandeling of een chemisch proces buiten worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn grenen en vurenhout.

Afwerking

Je kan zelf beslissen of je je houten gevelbekleding al dan niet afwerkt met een transparant (olie) of dekkend (verf) afwerkingsproduct. Beslis je om je houten gevelbekleding niet af te werken, dan zal deze natuurlijk vergrijzen. Dat heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid of de technische kwaliteiten van het hout. Het grote voordeel is dat je gevelbekleding na vergrijzing niet langer onderhouden hoeft te worden. Wil je toch vergrijzing tegengaan en je gevelbekleding afwerken? Dan lukt dat niet met een kleurloze afwerking. Als je de oorspronkelijke tint van je hout wil behouden, dient het hout gekleurd te worden tijdens de afwerkingsfase.

Plaatsing

Zoals je weet, moet houten gevelbekleding minstens 15 mm en liefst 18 mm dik zijn. Het is heel belangrijk om voldoende ruimte achter de massief houten profielen te voorzien voor een goede ventilatie. Dit zorgt ervoor dat het hout sneller droogt na regen, waardoor de levensduur langer wordt. Een dampopen* en waterkerend scherm voorkomt bovendien vochtinfiltratie. Om corrosie te voorkomen wanneer metaal in contact komt met het hout, gebruik je best roestvrije schroeven en nagels.

*Dit betekent dat lucht en damp van binnen naar buiten kunnen, maar water niet van buiten naar binnen.

Horizontaal of verticaal

Horizontale of verticale plaatsing is niet alleen een esthetische overweging. Houd er rekening mee dat verticale profielen het regenwater sneller afvoeren, maar dat in beide gevallen het risico op wateropzuiging bestaat. Alleen een goede afwerking van de kopse houtkanten, bijv. d.m.v. een dakoversteek of profielen, kan je gevel daartegen beschermen.