08/07/2021 - OLIE GEVELBEKLEDING TERRAS VERGRIJZING

Hout vergrijst op natuurlijke wijze. Ontdek hier hoe vergrijzing tot stand komt, en wat dat voor jouw hout betekent.

3 Hout vergrijst op natuurlijkde wijze Ontdek hoe vergrijzing tot stand komt en wat

Natuurlijke houtvergrijzing voor een warme en charmante uitstraling

Hout verovert al jarenlang heel wat harten. De gekende vergrijzing zit daar misschien wel voor iets tussen. En aangezien dat een natuurlijk proces is, kan je er zelf weinig aan doen. Het hout krijgt een aangename en warme kleur en een rustieke uitstraling. Eenvoudig én mooi zou je kunnen zeggen, maar niet iedereen is het daarmee eens. Sommigen vinden dat hun gevels, tuinwanden en terrassen verouderd of onverzorgd ogen, en willen vergrijzing zo lang mogelijk tegengaan. Anderen appreciëren het hout door zijn natuurlijke vergrijzing des te meer.

Of je nu vergrijzing koste wat kost wenst tegen te gaan, of het net volledig tot zijn recht wil laten komen, je erover informeren is altijd de juiste zet. Ontdek in dit artikel hoe vergrijzing tot stand komt en wat dat voor je hout betekent.

Hoe ontstaat houtvergrijzing?

Weersomstandigheden hebben een grote invloed op houten buitenelementen. Houten terrassen en gevels krijgen steevast te maken met zonlicht, regen, sneeuw en mist. De constante blootstelling aan deze weersomstandigheden en vooral UV-stralen werken houtvergrijzing in de hand. Wist je trouwens dat hout en huid iets met elkaar gemeen hebben? Ze werken namelijk op dezelfde manier. Wanneer de zon iets te enthousiast schijnt, krijgt jouw huid het hard te verduren. De bovenste laag van een verbrande huid laat los en maakt plaats voor een nieuwe en gezonde laag. Ook hout is onderhevig aan datzelfde, natuurlijke proces. De grijze schijn die dan ontstaat, is het resultaat van verschillende lagen dode houtvezels. En er is geen ontkomen aan, elke houtsoort zal vroeg of laat vergrijzen.

Zorgt vergrijzing voor schade aan je hout?

Dat de weersomstandigheden en voornamelijk de blootstelling aan UV-stralen het hout aantasten en de verkleuring met zich meebrengen, is ondertussen duidelijk. Of het hout daardoor gevaar loopt, is een andere vraag. De vergrijzing op zich doet geen afbreuk aan de sterkte of kwaliteit van het materiaal. Het natuurlijke proces doet zich immers voor op het oppervlak, waardoor de structuren van het hout mooi intact blijven. Aan de kwaliteit zelf verandert er gelukkig bitter weinig, maar de kleur kan al na enkele weken of maanden subtiele kleurveranderingen ondergaan.

Kan jij zelf iets betekenen?

Wanneer je geen fan bent van vergrijzing klinkt een behandeling vanzelfsprekend. Volledig komaf maken met vergrijzing is echter geen optie, het proces vertragen kan wel. Hanteer daarvoor producten met een hoge UV-weerstand en hou zo je nieuwe houtwerk zo lang mogelijk in zijn oorspronkelijke kleur. Gebruik bij voorkeur een houtolie, waarin een dekolie werd verwerkt, en breng deze minstens driejaarlijks aan. Ook ouder houtwerk kan je nieuw leven inblazen. Gebruik een cleaner om de oude oppervlaktelagen te verwijderen en het frisse hout weer naar boven te halen. Laat je houtwerk vervolgens twee dagen rusten en breng ook hier de houtolie aan.

Ook wanneer je net wél wilt uitpakken met een mooi egaal vergrijsde gevel, kan je de vergrijzing niet altijd aan moeder natuur overlaten. De verkleuring verloopt immers niet altijd even egaal. De aanwezige oversteken of hout dat wat dieper ligt of niet volledig wordt blootgesteld aan de zon worden meer of minder beïnvloed. Een egale verkleuring in de hand werken? Dan kan een voorbehandeling alvast een groot verschil maken.