23/02/2022 - GEVELBEKLEDING ventilatie

Hoe voorkom je zwarte vlekken op hout?

Zwarte vlekken banner

Hoe voorkom je zwarte vlekken op hout?

Je zag ze wel al eens: houten wanden of gewelven vol zwarte vlekken. Wist je dat je zelf stappen kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat die zwarte vlekken zich niet gaan nestelen op jouw geliefde houtsoort? In deze blog ontdek je hoe die donkere plekken ontstaan en wat je zelf kan doen om de oneffenheden voor te zijn of weg te werken.

Vochtige omstandigheden zijn nefast voor hout

Wanneer hout te veel vocht moet verdragen, gaat hout zich voordoen als een zuur. Vooral bij Eikenhout, tam kastanjehout, maar ook bij Western Red Cedar en Douglas is dit het geval. Bevindt dat hout zich dan nog eens dichtbij metalen verbindingselementen? Dan kan je last krijgen van lelijke, zwarte plekken.

Bevestigingspunten van gevelbekleding

De zuurtegraad van hout is schadelijk voor gevels. In de buurt van ijzerhoudende metalen, veroorzaakt de zuurtegraad corrosie en zullen de metalen elementen verzwakken. De ijzerdeeltjes die loskomen door die corrosie reageren op de looistoffen (tannines) van de houtsoort en vormen ijzertannaten: een zwarte substantie die bijvoorbeeld voorkomt bij de ontwikkeling van inkt. Op die manier verschijnen dan zwarte vlekken in de buurt van de metalen verbindingselementen.

Metaaldeeltjes in het hout

Bij bevestiging van borstweringen, hekkens of metalen ornamenten in het bijzijn van houten buitenschrijnwerk, kunnen metalen deeltjes terechtkomen in het hout via een slijpschijf of schuurmachine. Regent het? Dan ziet het hout er gespikkeld uit. Het volstaat dan om het hout licht te schuren en te reinigen met javel.


Dit kan je zelf doen

Roestvast staal

Door te kiezen voor roestvast staal, kan je deze vlekken al eenvoudig vermijden.

Let wel:

RVS schroeven en nagels zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven en nagels. Zo kunnen A2 schroeven/ nagels wel nog roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water.

Bij de A4 schroeven/ nagels is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder.

Ventilatie, ventilatie, ventilatie

De eenvoudigste, maar belangrijke maatregel die je kan treffen om die donkere cirkels te vermijden, is ventilatie. Door voldoende openingen te voorzien in de spouw en dit zowel onder- als bovenaan de gevelbekleding, bouw je voldoende ventilatie in. Spouwen kennen namelijk een hoge vochtigheidsgraad. Bij slechte ventilatie blijft het hout in de spouw dus nat, met alle nefaste gevolgen van dien.

Bij een horizontale gevelbekleding is een enkel en verticaal achterliggend lattenwerk voldoende. Maar bij een verticale gevelbekleding is een dubbel lattenwerk noodzakelijk om voldoende te ventileren. Het dubbel lattenwerk kan ook vervangen worden door de VentiWood®-keper. Dit is een keper met ingewerkte ventilatiesleuven die voldoende luchtstroom garandeert en bij plaatsing tijd bespaart. Bij verticale gevelbekleding is een enkel lattenwerk ten stelligste afgeraden.

Als er toch zwarte vlekken zijn … Zo kan je ze verwijderen

Toch zwarte vlekken? Dan kan je het hout behandelen met een oxaalzuuroplossing of citroenzout. Ga daarbij heel voorzichtig te werk:

  • Los honderd gram op in een liter water
  • Bestrijk de vlekken met de vloeistof
  • Wacht tien minuten
  • Spoel het goedje grondig af
  • Neutraliseer het zuur met een oplossing met tien procent javel in
  • Laat het hout drogen
  • Schuur de omhooggekomen houtvezels lichtjes af voor een glad oppervlak
  • Indien de ijzerdeeltjes niet weg zijn, kunnen de vlekken terugkeren

Wens je wat extra informatie over hoe je zwarte plekken op hout kunt voorkomen? Contacteer ons : Onze deskundigen geven je graag meer uitleg.