09/12/2021 - AFWERKING GEVELBEKLEDING VERGRIJZING ZWARTE OLIE

Wat zijn de opties voor de afwerking van je houten gevelbekleding?

Trien Byttebier Doornaert 6 P9 A4119

De verschillende manieren om je houten gevelbekleding af te werken

Dit is een vraag die we regelmatig krijgen van onze klanten. Maar, voor we hier dieper op ingaan is het belangrijk om te weten dat het geen must is om een afwerkingsbehandeling toe te passen. Indien je geen afwerkingsproduct gebruikt zal je hout op een natuurlijke manier vergrijzen. Dit komt door externe invloeden zoals regen en UV-stralen van de zon. Deze vergrijzing creëert een natuurlijke uitstraling en heeft bovendien geen invloed op de duurzaamheid van het hout. Lees hier meer over in onze blog over natuurlijke vergrijzing.

Je hout beschermen met een olie

Wil je jouw hout toch die extra bescherming geven, dan kan je deze bewerken met een transparante of gepigmenteerde olie. Het belangrijke verschil is dat een gepigmenteerde olie een bepaalde tint zal geven aan je hout en er UV-filtering is. Bij een transparante olie is dit niet het geval.

Een homogene vergrijzing van het hout bekomen

Zoals eerder vermeld zal onbewerkt hout vergrijzen. Deze vergrijzing gebeurt meestal niet op een gelijkmatige manier. Omdat verschillende delen van de gevelbekleding in verschillende mate worden blootgesteld aan weersomstandigheden kan je dus een heterogene vergrijzing bekomen.

Bij verschillende oriëntatie van de gevels en dus een verschillende blootstelling aan weersomstandigheden kan je kiezen voor grijs-gepigmenteerde verzadigers. Dit zijn olieachtige, niet-filmvormende producten die je manueel of industrieel kan aanbrengen. Je kan dit doen in één of twee lagen, afhankelijk van de gewenste grijze tint. Het resultaat van deze behandeling is een egaal grijs gekleurde bekleding.

Het voordeel van deze behandeling is dat je ze maar één keer moet uitvoeren, onderhoud is nadien niet nodig. Op deze manier zullen op termijn de blootgestelde zones natuurlijk gaan vergrijzen, terwijl de meer van het licht afgeschermde zones de grijze kleur gaan behouden van de gepigmenteerde olie. Het resultaat is dus een homogeen grijze gevelbekleding.

Een meer gekleurde olie als afwerkingsproduct voor je gevelbekleding

Ben je geen fan van vergrijsd hout en wil je deze vergrijzing wegwerken? Dan kan je dit oplossen door je hout te bewerken met een meer gekleurde olie. In theorie kan je elke houtsoort een specifiek kleur geven. Maar, niet elke houtsoort is even goed impregneerbaar. Anders gezegd, olie zal zich niet op elke houtsoort even goed kunnen vastzetten. Tropisch hardhout is hier een voorbeeld van, door de hardheid van het hout kan de olie zich hier moeilijker op hechten. Padoek bvb dient eerst ontvet te worden vooraleer er olie kan aangebracht worden.

Welke olie je zal gebruiken als afwerking wordt dus vooral bepaald in functie van de kleur. Hier heb je tal van opties. Hou je van rode tinten, bruine tinten of zwarte tinten? Zwarte gevelbekledingen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden omwille van hun strakke uitstraling. Meer informatie hierover kan je vinden in onze blog over zwarte gevelbekledingen. Donkere kleuren zorgen echter voor een extra belasting van het hout en dit voornamelijk bij zuid-georiënteerde gevels waar de gevel veel hitte te verduren krijgt. Hier kan het voorkomen dat de houtvezels los komen.

Hou er wel rekening mee dat wanneer je beslist om je hout te bewerken met een rode, bruine, zwarte olie je dit na een bepaalde periode zal moeten herhalen. Hoe vaak je jouw hout opnieuw zal moeten oliën kan enorm variëren. Dit hangt af van verschillende factoren zoals het product, de houtsoort, weersomstandigheden etc.