Houten gevelbekleding Free Willy® gebruikt bij geklasseerd monument

Gevelbekleding

Thermo Grenen - min 70% PEFC Cert.

Free Willy

realisatie Free Willy Thermo Grenen Architect Peter Rutten 1
realisatie Free Willy Thermo Grenen Architect Peter Rutten 2

Architect: Peter Rutten

Houten gevelbekleding Free Willy® (Thermo Grenen) gebruikt bij geklasseerd monument.

Getuigenis architect Peter Rutten:

"Het verbouwen van een geklasseerd monument is een evenwichtsoefening tussen oud en (extreem) nieuw. De visie is immers dat nieuwe delen geen enkel vermoeden geven dat ze authentiek zijn. Dat geeft uiteraard ruimte voor strakke architectuur maar ook een wikken en wegen kwestie materiaalgebruik.

In ons project mochten we de originele koer bebouwen op voorwaarde dat het gevoel bleef dat je "buiten" staat. Daarom is gekozen de verbinding tussen de woning van 1764 en het koetshuis uit 1890 in hoofdzaak in glas uit te voeren. Voor de extra slaapkamer op verdiep was glas geen optie. Gezien de lichte houten prefabconstrucie van dit volume begon de zoektocht naar een houten buitenbekleding.

Eentje met architecturale kwaliteiten, eentje waar je de achterliggende vochtkering niet kan zien en eentje die op een eenvoudige manier ook als zonwering kan dienen.

Met de Free Willy® was dit allemaal mogelijk. Door enkele latten voor het zuidgerichte raam door te laten lopen versterk je het beeld van het houten volume en geef je de nodige privacy en zonwering voor de achterliggende slaapkamer. Het contrast van het warme hout met de hagelwitte gerestaureerde baksteengevels is een extra kadootje."