10/01/2023 - GEVELBEKLEDING TERRAS HOUT DUURZAAM Duurzaamheidsklasse

Welke houtsoort moet ik kiezen? Houd rekening met de duurzaamheidsklasse!

Je hoorde vast al van de duurzaamheidsklasse van hout. Maar wat betekent dat precies? Deze blog zet alles op een rijtje.

Trien Byttebier 6 P9 A4624

Welke houtsoort moet ik kiezen? Houd rekening met de duurzaamheidsklasse!

De ene houtsoort is de andere niet. Ben je op zoek naar een geschikte houtsoort voor jouw volgende project? Houd dan bij je keuze zeker de duurzaamheidsklasse in de gaten. Maar wat is deze duurzaamheidsklasse en hoe wordt deze bepaald? Een overzicht.

Wat is de duurzaamheidsklasse?

Je hoorde waarschijnlijk wel al van de duurzaamheidsklassen van hout. De Europese norm EN 350.2 deelt met deze klassen de verschillende Europese houtsoorten op naargelang hun levensduur. Concreet drukt het de weerstand van hout uit tegen schimmels en houtrot. Om dat te bepalen, wordt een paaltje van 50x50 mm in een bepaalde houtsoort onder de grond geplaatst. Hoe langer de levensduur van het paaltje, hoe duurzamer het hout. De duurzaamheidsklasse bepaalt dus hoe lang het hout meegaat bij voortdurend contact met de grond. Gebruik je het hout als gevelbekleding of als tuinscherm, dan zal de levensduur hoger liggen.

De duurzaamheidsklassen

De Europese norm preciseert vijf duurzaamheidsklassen, waarbij klasse I zeer duurzaam is, en klasse V niet duurzaam.

Duurzaamheidsklasse I: zeer duurzaam

Een houtsoort met duurzaamheidsklasse I heeft een levensduur van meer dan 25 jaar. Ipé, Padoek en Afzelia zijn hiervan enkele voorbeelden. Deze houtsoorten zijn goed bestand tegen grondcontact en water en zijn dan ook ideaal voor uw projecten buitenshuis. Denk maar aan gevelbekleding, terrassen of buitenmeubilair.

Duurzaamheidsklasse II: duurzaam

Kies je voor hout uit deze klasse dan ben je zeker dat het hout dat je gebruikt een levensduur tussen de 15 en 25 jaar heeft. Denk hierbij maar aan houtsoorten zoals Bangkirai, Thermo Vuren, Thermo Grenen of Ceder. Ook deze houtsoorten zijn geschikt als gevelbekleding of tuinschermen, maar nemen meer vuil en vocht op dan hout met duurzaamheidsklasse I.

Duurzaamheidsklasse III

Lariks en Douglas zijn houtsoorten uit duurzaamheidsklasse III. Hout uit deze categorie heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. Omdat ze minder geschikt zijn tegen water, gebruik je ze het best binnen of overdekt in de tuin. Denk maar aan een overdekt terras, pergola’s of hekwerk.

Duurzaamheidsklasse IV

Hout uit duurzaamheidsklasse IV is beperkt resistent tegen schimmels en houtrot, en wordt dan ook beter niet gebruikt bij buitentoepassingen. De levensduur bevindt zich tussen de 5 en 10 jaar. Enkele voorbeelden zijn onbehandeld grenen- en vurenhout.

Duurzaamheidsklasse V

Houtsoorten uit deze categorie hebben een levensduur van hoogstens 5 jaar en zijn dan ook niet geschikt voor buitentoepassingen. Enkele voorbeelden zijn Berken, Essenhout en Beuken.

Mogelijke behandelingen

De duurzaamheidsklasse bepaalt de natuurlijke weerstand van hout tegen schimmel. Sommige behandelingen kunnen de duurzaamheid van het hout wel opkrikken. Impregnatie en thermische verduurzaming krikken bijvoorbeeld sommige houtsoorten op van klasse V naar klasse I.

Impregnatie

Bij impregnatie wordt hout behandeld met chemische stoffen die schimmels en insecten uitroeien. De keerzijde van de medaille? De behandeling is minder milieubewust.

Thermische behandeling

Thermische verduurzaming gebeurt vaak bij Vuren en Grenen. Bij deze behandeling wordt het hout verhit met stoom, waardoor de celstructuur verandert. De voedingsstoffen in het hout worden onherkenbaar voor schimmels. Gevolg? Het hout gaat langer mee en wordt vooral gebruikt om niet duurzame houtsoorten die sneller groeien duurzamer te maken. Bovendien wordt er enkel warmte en water gebruikt, waardoor de behandeling milieuvriendelijk is.

Welke houtsoort is geschikt voor mijn project?

Wil je weten welke houtsoort je best gebruikt? Bepaal dan eerst voor welke bestemming je het hout nodig hebt. Outdoor gevelbekleding, buitenterrassen of tuinschermen komen vaak in contact met water, waardoor je beter kiest voor houtsoorten van klasse 1 of 2. Ben je op zoek naar hout voor indoorprojecten? Dan is klasse 3 op het vlak van prijs- kwaliteitverhouding een prima alternatief.

Op zoek naar duurzaam hout?

Bij Outdoor Wood Concepts helpen we je graag verder met kwalitatief hout voor jouw interieur en outdoor projecten!

Bezoek onze showroom en ontdek onze brede waaier aan producten. Ook ons expopark heeft heel wat te bieden. Je kan er vergrijsde gebelbekleding bezichtigen of het effect van verschillende behandelingen onderscheiden. Maak hier een afspraak, dan reserveren wij extra tijd voor jou.