09/03/2023 - Brandreactieklasse GEVELBEKLEDING Brandreglementering

Kies voor een producent met CE-Certificering

Lines Ayous

Als specialist in houten gevelbekleding en daarmee gepaard de brandwetgeving, beschikken wij sinds kort over een CE-certificaat volgens productnorm EN 14915:2013 “Massief houten lambrisering en bekleding - Kenmerken, vereisten en markering”.

Van zodra een bedrijf houten gevelbekleding op de markt brengt, is die verplicht dit product te voorzien van een CE-markering. Met een CE-markering declareert dit bedrijf een aantal essentiële kenmerken die van toepassing zijn voor het product. Deze kenmerken worden beschreven in de Europese productnorm EN 14915:2013.

In de norm worden verschillende taken toegekend aan enerzijds fabrikanten en anderzijds genotificeerde instellingen, aan de hand van verschillende AVCP-systemen: 1, 3 en 4.

  • Wanneer je, als fabrikant, geen brandreactie declareert of de brandreactie overneemt uit de cwft-tabel, beland je in systeem 4.
  • Wanneer je de brandreactie aantoont via een test en er is geen enkele ingreep gedaan om de brandreactie van het hout te verbeteren, kom je in systeem 3 terecht.
  • Wanneer je de brandreactie van het hout wil verbeteren door een behandeling, kom je automatisch in systeem 1 terecht en ben je verplicht om over te gaan tot CE-certificatie. In dat geval sta je tijdens het hele certificeringsproces onder controle van een notified body dat het uiteindelijke certificaat uitreikt. WOOD.BE was op die manier onze notified body.

Wij mogen vanaf nu officieel brandvertragend behandeld houten gevelbekleding op de markt brengen, voorzien van een CE-markering en een Prestatieverklaring (Declaration of Perfomance of DoP).

Wat kunnen wij met dit certificaat nu meer dan een andere houthandel?

We merken vaak dat bedrijven het verschil tussen een CE-markering en een CE-certificaat door elkaar durven te halen. Het betreft inderdaad een complexe regelgeving, al hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Bekijk het zo: van zodra een bedrijf brandvertragend behandeld hout op de markt brengt, valt die onder systeem 1 en is die zonder twijfel verplicht tot een CE-certificatie. Indien dit bedrijf dat niet doet, is die wettelijk gezien niet in orde en riskeert sancties van de FOD Economie.

Hoewel de certificatie op zich geen kwaliteitslabel is, biedt het aan de afnemer wel de zekerheid dat het product onder gecontroleerde omstandigheden wordt geproduceerd en dus steeds aan de geclaimde eigenschappen zal voldoen.

Welk voordeel heeft dit bijvoorbeeld voor architecten, projectontwikkelaars, plaatsers,…?

Door de complexe brandwetgeving op houten gevelbekleding is het voor klanten vaak moeilijk om eruit te raken hoe ze hier precies aan moeten voldoen. Het idee om een project uit te voeren met andere materialen is daarom jammer genoeg nooit ver weg. Dankzij ons CE-certificaat bieden wij een pasklare oplossing aan waardoor de keuze voor hout helemaal geen probleem hoeft te zijn! Het grote denkwerk voor de klanten valt weg, al dienen ze wel nog rekening te houden met enkele randvoorwaarden.

Randvoorwaarden? Vertel?

Wij zorgden voor een makkelijk inzetbare oplossing. Thermo ayous werd gekozen als houtsoort en zowel de opbouw als de structuur van de gevelbekleding werden zo uitgedacht dat het voor velen een heel toegankelijke toepassing is. Tijdens een certificeringsproces worden de brandproeven trouwens niet enkel uitgevoerd op het hout an sich, maar ook de achterliggende elementen, zoals regelwerk en isolatiemateriaal, worden meegenomen in de test. (end-use conditions EN 13501-1) Het is aan de klant om er achteraf voor te zorgen dat het project wordt uitgevoerd zoals het werd beschreven in het classificatierapport.

Wat is het belang voor de markt?

De wetgeving inzake brandreactie wordt dan misschien wel strenger en complexer, dat hoeft niet meteen te betekenen dat hout niet ingezet kan worden als gevelbekleding. Integendeel, met onze pasklare oplossing kan er makkelijker en sneller gekozen worden voor hout.

Lees hier alles over deze geveloplossing en opbouw

Download hier ons certificaat

Een volledig overzicht van al onze conforme oplossingen? Ontdek het hier

Meer advies nodig of specifieke vragen? Neem gerust contact op!