09/03/2022 - GEVELBEKLEDING THERMOWOOD

Thermowood: duurzaam hout dankzij hittebehandeling

20211116 140712


Thermo gemodificeerd hout: duurzaam hout dankzij hittebehandeling

Hout met een specifieke, mooie, donkerbruine kleur dat lang meegaat: de meeste mensen kiezen voor een duurzame houtsoort die een streling is voor het oog. Thermo gemodificeerd hout is in dat geval een heel goede keuze. Door middel van thermische modificaties met hitte en stoom, creëert de hittebehandeling een stabiel én duurzaam product. In dit artikel ontdek je de vele voordelen van thermo gemodificeerd hout en geven we tips over hoe je het hout het best kan onderhouden.

Samenstelling van thermo gemodificeerd hout

Thermo gemodificeerd hout is hout dat tot in de kern verhit werd. Omdat hout bestaat uit 50% cellulose, 23% hemicellulose, 20% lignine en 7% andere organische stoffen, leeft het materiaal. Zeker wanneer een verhittingsproces plaatsvindt. Een thermische behandeling verwijdert hars, andere extracten en bijgaande hydroxylgroepen uit het hout, waardoor de levensduur verhoogt.

Voordelen van thermische modificatie

Ondanks dat thermo gemodificeerd hout een geringe buigsterkte krijgt na verhitting en dus minder geschikt is voor constructieve toepassingen, heeft het wel tal van voordelen. Naast het feit dat de levensduur hoger wordt, krijgt het hout een kwalitatieve, tropische uitstraling. Het hout is beter bestand tegen insecten (bv. Boktor) en weersomstandigheden, waardoor de duurzaamheid verhoogt. Daarnaast heeft thermo gemodificeerd hout nog voordelen:

  • Het is een 100% natuurlijk product, want chemicaliën en hars worden verwijderd door de hitte;
  • Het hout wordt gehaald uit legaal beheerde bossen, dus de ecologische voetafdruk ligt lager;
  • De thermische isolatie verhoogt enorm.

Een donkerbruin, natuurlijk uitzicht

Elke houtsoort heeft zijn specifieke kleur. Dankzij het verhittingsproces is dit bij thermo gemodificeerd hout donkerbruin. Net zoals alle andere houtsoorten, zal Thermo gemodificeerd hout na een tijdje verkleuren in de buitenlucht. UV-straling maakt het hout lichter, waardoor het zal vergrijzen. Door het hout meteen na plaatsing te behandelen met een buitenbeits of houtolie, wordt de diepbruine kleur langer behouden. Gepigmenteerde beits of UV-beschermer trekken goed in het hout, waarmee je vergrijzing langer kunt uitstellen. Hou er wel rekening mee dat thermo gemodificeerd hout minder snel vocht opneemt. Het materiaal lang genoeg laten drogen is dus zeker aangewezen.

Aantasting wordt tot een minimum beperkt

Dankzij het verhittingsproces is thermo gemodificeerd hout goed bestand tegen vocht, insecten en schimmels. Schimmels zijn enkel schadelijk als ze eten van het vochtgehalte in het hout, maar door de warmte en een goed geventileerde gevel is dit vochtgehalte zo goed als nihil. Let wel dat thermo gemodificeerd hout dat geplaatst wordt in boomrijke omgevingen een bron van voedsel zijn voor schimmels en algen. Het vocht halen ze dus gewoon uit de omgeving, waardoor oppervlakteschimmels wel voor kunnen komen.

Het is mogelijk om het oppervlak daar op voorhand tegen te behandelen.

Enkele onderhoudstips

Normaal gezien vraagt thermo gemodificeerd weinig onderhoud.

Enkele tips wanneer het hout vuil zou worden:

  • Vervuilde oppervlakken kan je reinigen met water en neutrale zeep. Agressieve middelen tasten het hout aan.
  • Bescherm het hout periodiek tegen algen- en mosvorming.
  • Gebruik schoonmaakazijn en water (1 liter van elk) voor oppervlakkige schimmelvorming. Laat dit voldoende inwerken en borstel met een niet-metalen borstel over de schimmelvlekken. Spoel af met water.
  • Houd het vergrijzingsproces tegen met een beits of UV-bestendige olie. Herhaal dit periodiek.


Heb je nog andere vragen na het lezen van dit artikel? Onze experts beantwoorden ze graag : info@outdoorwoodconcepts.be